Mai lăsați-mă cu cititul!

Sa citesti e cool. Acest articol isi propune sa incurajeze cititul in randul adolescentilor - Publicat in sectiunea Lectura.

Mai lăsați-mă cu cititul! - Articol publicat in sectiunea Lectura
Mai lăsați-mă cu cititul! - Articol publicat in sectiunea Lectura

Nu-i așa că aceasta este replica pe care o dați de cele mai multe ori părinților atunci când vă sugerează să mai lăsați telefonul și „să puneți mâna pe-o carte”? Haideți, fiți sinceri!

Autor: Adriana Elena, sectiunea Lectura

Știu, voi aveți atâtea lucruri de făcut la telefonul ăla. Acolo aveți o întreagă lume, acolo vorbiți cu prietenii, vedeți videoclipuri, reel-uri. Învățați chestii noi. E super cool! Și timpul trece atât de ușor.

Telefonul este o piesă de bază în cotidianul tuturor. Îi vedeți și pe părinți cu telefonul în mână, pe prieteni, pe verișori. Și e perfect normal, dar...Da, este și un „dar”. Mai este nevoie și de pauze. Pauze de „un fotbal” cu băieții, de o ieșire în parc cu fetele, pauze de făcut și...altceva.

Ați ghicit, acolo vreau să ajung. La citit. Voi vă gândiți la citit ca la un bau-bau. Nu e cool deloc să citim? Cei care care citesc sunt considerați cam...tocilari, nu?

Ce-ați zice să aflați că a citi este chiar foarte cool? Trebuie doar să descoperiți ce vă interesează. Cu cât începeți să citiți mai devreme, cu atât mai bine. Copiii care încep să citească de mici au rezultate școlare mai bune și un creier mult mai dezvoltat în adolescență. Nu o spunem noi, cei mari, doar așa, să ne aflăm în treabă sau să vă stresăm cu cicăleala noastră. O spun cercetătorii după numeroasele studii făcute.

Dacă nu ați început deja, o puteți face chiar acum. Luați-o ușurel! 10 minute de lectură pe zi pentru vreo două săptămâni, apoi 15 minute și așa mai departe. Puteți ajunge chiar și la o oră, poate un pic mai mult. Dar chiar și 10 minute fac bine creierului vostru.

E OK să nu vă placă să citiți cărțile pe care le aveți pentru „la școală”. Să vă zic un secret. Nici nouă, celor mari, nu ne plăceau multe dintre cărțile alea. Ni se păreau plictisitoare și luuungi.

Alegeți-vă cărți ușoare, cu teme care să fie pe gustul vostru. Dacă vă place un film, e posibil să existe și cartea după care s-a făcut respectivul film. „Harry Potter” de J. K. Rowling este una dintre ecranizările de succes. La fel și „Stăpânul inelelor” de J. R. R. Tolkien.

Sau poate preferați benzile desenate. Găsiți romane ilustrate, comics sau manga în orice librărie. „My Hero Academia” scrisă de Kohei Horikoshi va plăcea mult băieților de peste 13 ani. „Demon Slayer” scrisă și ilustrată de Koyoharu Gotouge, este un celebru anime care poate fi citit începând cu vârsta de 12 ani.

Sigur ați auzit de „Jurnalul unui puști" de Jeff Kinney sau de „Însemnările unei puștoaice" de Rachel Renee Russel. Pregătiți-vă să râdeți în hohote, mult mai mult decât o faceți la reel-urile de pe TikTok sau Instagram. Încercați! Citiți orice vi se pare interesant.


Forma tradițională de lectură este aceea în care aveți o carte în mână, o răsfoiți, îi simțiți mirosul. Însă cititul a luat, în ultimul timp, multe alte forme. Poate fi făcut de pe tabletă, laptop, telefon. Există o multitudine de cărți electronice și site-uri cu articole interesante.

Astfel, stați și cu telefonul, dar și citiți.  

Și când vine mama să vă mustre: „Ia mai lasă telefonul ăla”, puteți să-i arătați victorioși că…citiți. Și vă zic sigur că va zâmbi și va fi mândră. Iar telefonul poate sta în mâinile voastre încă puțin timp. Rețineți, chiar și zece minute de lectură pe zi sunt suficiente, iar „Mai lăsați-mă cu cititul” va deveni „Știți ce-am mai citit în ultimul timp”?


Multumim de lectura! Pentru mai multe resurse puteti accesa: