Cum devenim Independenți Financiar - Scurta Introducere

Primii pasi la indemana copiilor si adolescentilor pentru a deveni independenti financiar pe termen mediu si lung: Economisire, Venituri Pasive, Investitii.

Cum devenim independenți financiar - Articol de Educatie Financiara
Cum să devenim independenți financiar - Articol de Educatie Financiara

Acest material este primul dintr-o serie de articole care își propune să ofere informații despre cum un adolescent obișnuit poate să devină independent financiar pe termen mediu lung, respectând câteva principii simple, ușor de aplicat și chiar distractive.

Autor: Daniela Cojocaru, sectiunea Educatie Financiara

De câte ori ți-ai dorit să îți cumperi ceva și să nu ai suficienți bani pentru asta? Sau să mergi în excursie cu prietenii, sau să ieși în oraș?

Da, toti am trecut prin asta. Este neplacut sa nu ai bani pentru a te distra sau pentru lucrurile pe care ti le doresti iar acest articol incearca sa prezinte cateva tehnici la indemana oricui pentru a deveni independent financiar pe termen lung si implicit, a avea mai multi bani.

Pentru ca la baza independentei financiare se afla banii, o sa incepem prin a explica ce sunt de fapt banii, valoarea produselor si buget.

Ce sunt Banii

Banii nu sunt un scop în sine, ci un instrument. Banii facilitează accesul oamenilor la diferite produse. Valoarea produselor este exprimată prin preț, adică suma de bani pe care o plătim pentru ele.

Prețurile depind de mai mulți factori: cât de greu se obține un produs, cât este de căutat, câtă lume vrea să îl cumpere, cât este de rar întâlnit. Toți acești factori determină valoarea produselor.

Trebuie mentionat ca nu întotdeauna un produs valoros va fi și scump, pentru că valoarea poate să fie și subiectivă. Spre exemplu, o jucărie de pluș e valoroasă pentru noi, pentru că am primit-o de la un prieten foarte bun, nu pentru că prețul ei a fost mare. Sau un telefon, poate să coste foarte mult, dar nu e modelul nostru preferat, așa că nu îl vrem.

Pentru a ști de ce bani dispunem, unde se duc ei, cum să îi gestionăm mai bine, trebuie să ne facem un buget. Pare complicat, dar nu este.

Ce este un Buget

Bugetul este o estimare planificată a veniturilor și cheltuielilor unei persoane, unei familii sau unei organizații pentru un anumit interval de timp, de obicei pe o bază lunară. Bugetul are doua parti:

Intrări (ce bani avem)

Pentru a avea bani să ne cumpărăm lucruri, trebuie să îi obținem cumva: îi primim de la părinți, îi câștigăm noi, îi economisim.

Părinții noștri ne dau câți bani pot ei, dar niciodată nu ne vor da bani să ne cumpărăm tot ce dorim.

Putem câștiga proprii bani, făcând diverse activități (baby sitting, livrare de produse, part-time job, pet sitting). Banii câștigați de noi ne vor oferi mult mai multe satisfacții decât cei primiți de la părinți, pentru că putem să facem ce dorim cu aceștia, nu trebuie să dăm socoteală nimănui. Acestea sunt intrările în buget.

Iesiri (ce bani cheltuim)

Aici ne referim la ce facem cu banii din sectiunea anterioara (Intrari), adică banii pentru suc, telefonul preferat, tricoul acela cu logo, ultimul joc FIFA, un eBook.

Există o sumedenie de aplicații pe telefon care calculează în locul nostru, fac tabele și țin evidența banilor de care dispunem.

Diferența pozitivă dintre venituri și cheltuieli este reprezentată de economii.

Acestea sunt o parte esențială a bugetului, adică bani puși de o parte pentru a fi cheltuiți ulterior sau pentru a fi investiți.

Putem economisi, atât o parte din banii primiți de la părinți, cât și din ce câștigăm noi.

Dacă tot am ajuns aici, economisirea este un obicei pe care ni-l formăm de mici și care ne va fi foarte util ca adulți. Chiar dacă rezultatele economisirii nu sunt spectaculoase la început, este important obiceiul de a nu cheltui toți banii pe care îi avem.

De ce economisim? Pentru a ne cumpăra ceva suficient de valoros, încât să merite să așteptăm până avem toți banii.

Cum ar fi să economisim bani acum și mai târziu să avem suficienți, încât să nu mai trebuiască să muncim, să ne putem cumpăra tot ce ne dorim, să putem merge oricând în vacanță?

Independenta Financiara

In momentul in care suntem propriul nostru sef, ne putem acoperi costurile vietii din mai multe surse (dividende, investitii, afaceri) si nu suntem constransi sa lucram intr-un program fix de luni pana vineri, putem spune ca suntem independenti financiar.

Să putem fi independenți financiar, ar trebui ca banii de care avem nevoie să vină de undeva. Cine ne dă acești bani fără să muncim? Economiile noastre!

În loc să muncim pentru fiecare leu pe care îl câștigăm, punem banii să muncească pentru noi, adică obținem venituri pasive cum ar fi: dobânzi, dividende, cupoane. Dacă valoarea acestora este egală cu un salariu lunar mulțumitor, atunci putem spune că am atins independența financiară. Dar despre toate acestea, în articolele viitoare.

Pentru un adolescent care isi doreste sa devina independenti financiar pe termen mediu lung, recapitulam mai jos primii pasi:

  • ✅ Facem Economii
  • ✅ Cheltuim Responsabil
  • ✅ Cream noi surse de venituri
  • ✅ Optimizam cheltuielile prin utilizarea unor aplicatii: My Wallet, Cash Control.

Multumim de lectura! Pentru mai multe resurse puteti accesa: